Czasem zdarza mi sie przedawkować i wtedy pojawia się kac, czyli zapłata za przyjemność.
Tak jak katar leczony i nieleczony trwa tyle samo. a może macie jakieś patenty?
Domowy wyrób piwa
Składniki:
* 2 litry jęczmienia
* 2 kg cukru
* 20 dag chmielu (szyszki można kupić w aptece lub sklepie zielarskim)
* 5 dag drożdży piwowarskich, piekarnicze są gorsze
* 12 litrów wody
Przepis:
1. Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub w innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na ok.14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i gotować ok. 3 godziny.
2. Sporządzić syrop z 2 litrów wody i cukru, po czym zagotować.
3. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać resztą wody i gotować również ok. 3 godziny.
4. Wywary odcedzić, połączyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temperaturze 30°C.
5. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać.
6. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedzić na sicie wyłożonym gazą.
7. Wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.
Dla zaawansowanych
[link widoczny dla zalogowanych]
Wszystkie czasy w strefie GMT + 13 Godzin
Strona 2 z 2
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach